Topo House
Wisconsin

The Topo House, built by the architects Brian Johnsen and Sebastian Schmaling, seems to pop up from Wisconsin’s “driftless area”.

The Topo House, completed in 2013, perfectly fits into the surrounding natural setting, as it more or less directly blends in with the rolling hills of Wisconsin. The house rises into five interconnected open levels with an “observatory” at the top, providing a panoramic view of the surroundings. This unique building clearly shows how a house can merge with its context so that the boundaries between landscape and architecture are blurred.

The exterior skin of the house features 190 aluminium fins that appear to change colour depending on light and shadow. Moreover, the fins also serve as a kind of rain screen protecting the building. As the house is equipped with a closed-loop geothermal system, its narrow footprint captures cool cross breezes in summer, limiting the need for air conditioning.

The minimalist design of the living room is in perfect harmony with the surrounding rural setting. The kitchen uses GROHE’s Minta kitchen faucet whose angled shape is the ideal choice for the rectangular structure of the house. The bathroom features faucets from the GROHE Atrio line, which impresses with its striking design but without being too brash. On top of the house sits the glass “observatory” which allows for panoramic views of the surrounding scenery.

Architect: Johnsen Schmaling Architects, Wisconsin, USA

Date of completion: 2013

Show in google maps

Installed GROHE products in this project

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website and to improve the relevance of our communications with you. If you continue browsing our website, we’ll assume that you accept the use of cookies on the GROHE UK website. You can find detailed information about how cookies are used on the following page: Privacy